I går reiste mamma hjem igjen etter å ha vært her siden onsdag. Det var litt nedtur, men jeg har forsøkt å fortsette mine husmorsysler og i går kveld rørte jeg sammen en deig som sto til heving til i dag. Oppskriften er enkel, framgangsmåten er enda enklere og brødet ble ganske godt.
Først så jeg et brød jeg ville lage på Trines matblogg, men så hadde jeg ikke nok valnøtter så jeg gikk for denne oppskriften på Le Creuset sine sider i stedet. Min gryte er på 26 cm og jeg skulle nok hatt en på 24 cm, men man tar det man har... Neste gang skal jeg teste leirgryta på samme oppskrifta.
Listen over ingredienser er slik:
- 6 dl vann
- En klump gjær på størrelse med en ert
- 1 ss salt
- 2 ss honning
- 625 g hvetemel (en del kan erstattes av grovt mel avhengig av hvor grovt brød du ønsker)
- 1 dl solsikkekjerner til å drysse i gryten ved steking
Rørte sammen 6 dl vann og maks en halv teskje med tørrgjær.
Blandet i litt salt (mindre enn 1 ss), 2 ss honning og en melblanding av sammalt hvete grov, siktet spelt og siktet hvetemel. Så raspet jeg litt gulrot og hakket noen valnøtter og blandet det i røra/deigen.
Røra fikk stå over natta i litt over 12 timer. Så veivet jeg rundt med ei røreskje tre til fire ganger slik det står i oppskriften og lot den heve to timer til. En halv time før den var ferdighevet satte jeg ovnen på 250 grader og satte den tomme jerngryta med lokk på nederste rille i ovnen. Da ovnen og gryta var varm tok jeg ut gryta, drysset en stor liten neve med solsikkekjerner i bunnen av gryta, helte røredeigen oppi, satte på lokket og puttet den tilbake i ovnen. Etter 30 minutter tok jeg av lokket og lot brødet steke ca 15 minutter til uten lokk.
Og voilà! Godt brød uten "å bake".... I alle fall uten å elte!
Senere laget jeg naan-pizza til middag med avokado-salat til Mini og ruccola til pappa. Selv kjører jeg pizza uten noe attåt. Jeg er verken i voksefasen eller i 40-årskrisa og klarer meg bra uten for mye kaninfor. Haha, det sa jeg mest for å provosere. Håper jeg klarte det passelig bra. Jeg tok bilder, men de får jeg spare til i morgen. Det er tross alt ingen matblogg dette, så jeg får ikke ta helt av.
Apropos. Det er vår dagbok og hva har vi gjort i dag? Foruten å steke brød og lage pizza har jeg og Martin vært på en snarvisitt hos vår gode nabo og venninne Margun. Det har hun vært i nærmere åtte år og jeg husker fortsatt ikke om navnet hennes skrives med en eller to n´er. Det er litt håpløst, men det er bare en sånn ting jeg ikke klarer å huske.
Etter vår lille snarvisitt lekte vi i hagen før Martin med én "n" (her er jeg sikker) skulle sove. Mens Martin sov og vi satt i solveggen på verandaen ringer nabo Tom fra to verandaer borti veien. "Hei, Line! Det er flyvelederen her! Ser du flyet oppi lufta? Det er på vei fra Tokyo til London. Det har vært oppi lufta i over ti timer allerede!". "Hæææ? Jeg ser det ikke? Hvor da? Hvor da???". Jeg løper febrilsk rundt på verandaen og speider etter flyet, men ser det ikke. "Pek da, Tom!". Jeg kikker bort på Tom som står på verandaen sin og han peker. "Næææ, trur det er for seint....", sier han. Jeg tipset han om en flyradar-app (Flightradar24) her om dagen og han er like hekta som meg nå og som min mor og far var før det :o)
Etter Martin sin lur i dag har han lekt mer. Han vil ikke inn om dagen, han vil bare være ute. Bestemor kjøpte trillebår til han på Plantasjen i går og nå rusler han rundt med den og putter gjerne en og annen småstein oppi. Ellers er sandkassa ganske populær. Vi har ei huske som vi ikke har fått montert ennå, men den kommer snart opp. Martin digger å huske.
Nei, nå er det nok tid for en kopp te og et par biter med kokesjokolade. Eventuelt litt fersk brød, men tror egentlig at jeg har fått min dose med ferskt brød for i dag kanskje. Det var godt da!
Vi pludres!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar